11-14-2013, 12:34 PM
#1
Kullanıcı Profili
Moderator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2013
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 178
Konular: 178
Puan Grafiği
RD:
Tıbbi Atık Taşıma Lisansı - Tıbbi Atık Taşıma Lisansı Nedir
Tıbbi Atık Taşıma Lisansı - Tıbbi Atık Taşıma Lisansı Nedir
Tıbbı Atıkların Toplanması ve Taşınması
Tıbbi atıklar ayrı olarak toplanıp imha edilmedikleri takdirde, başta Hepatit olmak üzere tehlikeli hastalıkların insanlara bulaşma riskinin önüne geçilemeyeceği gibi, birçok Sağlık, Çevre ve Maliyet probleminin ortaya çıkması da kaçınılmaz olur. Tıbbi atıklar hususundaki çalışmalar, Temiz Şehir – Sağlıklı Toplumun oluşmasına katkı sağlayan uygulamalardır.
Tıbbı Atık Uygulaması ve Tanımı
Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır. Tıbbi atıklar; ünitelerden kaynaklanan patolojik ve patolojik olmayan, enfekte, kimyasal ve farmasotik atıklar ile kesici – delici malzemeler ile hastalık etkenleri bulaşmış veya bulaşması muhtemel her türlü; insan doku ve organları, idrar kapları, kan veya plasenta bulaşmış atıklar, bakteri kültürleri, intaniye ve acil servis atıkları, bakteri ve virüs tutucu hava filtreleri, kanlı sargı bezleri ve pamuklu bezler ile diğer pansuman ve ameliyat atıkları, ilaç kutuları, dışkı ve bunlara bulaşmış eşyalar, araştırma amacıyla kullanılan deney hayvanlarının leşleri, karantinadaki hastaların atıkları, “KIRMIZI” torbada toplanır. İğne gibi kesici – delici atıklar ise “SARI” Enfekte Atık Kovasına yerleştirilip ağzı kapatıldıktan sonra kırmızı torbaya konulur.
Kırmızı torbalar, 100 mikron kalınlığında(çift kat), 60cm.(en) x 85cm.(boy) ebadında, sızdırmaya dayanıklı, nem geçirmeyen, normal şartlarda yırtılma ve patlamaya karşı dirençli ve orta yoğunluklu polietilenden yapılmıştır. Üzerinde “Uluslararası Klinik Atıklar Amblemi” ve “Tıbbi Atık” ibaresi bulunur.
Yönetmelik ve Sorumluluklar
Tıbbi atık tehdidinin önlenmesi amacıyla, Çevre Bakanlığı tarafından 20 Mayıs 1993 tarih ve 21586 sayılı “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” çıkartılmış ve 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resim gazete ile yeniden düzenlenmiştir. Bu Yönetmeliğe göre; tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması ve geçici depolanması Sağlık Kuruluşlarının, depolardan alınarak taşınması ve imha edilmesi Belediyelerin, denetim ise Çevre Bakanlığı’nın sorumluluğundadır.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
PROJE TANITIM DOSYASI HAZIRLAMA (PTD)
ÇEVRE DANIŞMANLIK
ENERJİ YATIRIMLARI
MADENCİLİK FAALİYETLERİ
ÇED Uzmanı Biyolog Yavuz Kiracı Telefon: 0507 718 18 06
Not: Her türlü teklif ve önerileriniz için 7 Gün 24 Saat Yavuz Bey'i arayabilirsiniz. En kısa zamanda teklif ve önerileriniz değerlendirilip size dönülecektir. Türkiye'nin her yerine çalışılmaktadır.