maximumcevre.com

Geri git   maximumcevre.com > ÇED RAPORU (ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU) > ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler
Yardım Community Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler ÇED Raporu, ÇED Raporu Yönetmelikleri, ÇED Raporu Hakkında Genel Bilgiler, ÇED Raporu Genel Bilgiler, ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11-11-2013, 05:47 PM   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2013
Nerden: Ankara
Mesajlar: 570
Konular: 560
Puan Grafiği
RD:ÇED Raporu is on a distinguished road
Arrow ÇED Belgesi - ÇED Belgesi Nedir - ÇED Belgesi Nasıl Alınır - ÇED Belgesi Hakkında Bil

ÇED Belgesi - ÇED Belgesi Nedir - ÇED Belgesi Nasıl Alınır - ÇED Belgesi Hakkında Bilgi - ÇED Belgesi Ne Demektir

"Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir.

ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.

ÇED Raporu ve Süreci: Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu, çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmelerin çevreye yapabileceği tüm olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, çevre kirlenmesine sebep olabilecek artık ve atıkların ne şekilde zararsız hale getirileceğini ve bu hususta alınacak tedbirleri belirten rapordur.

ÇED Yönetmeliğine göre, ÇED Raporuna tabi kurum, kuruluş ve işletmeler özelliklerine göre iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta yönetmeliğin EK-1 listesinde yer alan veya Bakanlıkça "ÇED Gerekli"dir kararı verilen bir proje için özel bir formata göre hazırlanacak ÇED Raporu yer alır.

İkinci grupta ise, yönetmeliğin EK-2 listesinde yer alan projelere ÇED uygulanmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, proje sahibi, bir dilekçe ekinde Ek-IV’ e göre hazırlayacağı üç adet Proje tanıtım dosyası ve eklerinde yer alan bilgi belgelerin doğru olduğunu belirtir taahhüt yazısını ve imza sirkülerini Bakanlığa sunar. Bakanlık, proje için hazırlanan proje tanıtım dosyasını Ek-IV de yer alan kriterler çerçevesinde toplam yirmibeş işgünü içinde inceler. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerde eksikliklerin bulunması halinde bunların tamamlanmasını proje sahibinden ister. Bu süreç sonucunda ÇED Gerekli" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilir. ÇED gerekli değildir kararı alınan faaliyetler için 5 iş günü askıda ilan ve halkın bilgilendirilmesi yapılır ve 5 yıl içinde yatırıma başlanmalıdır.

ÇED Raporu hazırlanması gerektiren faaliyetler için; Bakanlık, planlanan faaliyetin belirtilen yerde gerçekleştirilmesinin Mevzuat açısından uygun olup olmadığına, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde yapacağı araştırma sonucunda karar verir. EK-1 listesinde yer alan faaliyetler için proje tanıtım dosyasının uygunluğu, halkın katılımıyla oluşturulan özel format yatırımcıya verilir ve bunun sonucunda hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. EK-2 listesinde yer alan faaliyetler için ÇED gerekli kararı verilmişse, ÇED prosedürü uygulanır.

ÇED gerektiren faaliyetler için hazırlanan proje tanıtım dosyası Bakanlığa sunulur. Bakanlıkça uygunluk yönünden incelenir ve inceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) kurulur. IDK Genel Değerlendirme Toplantısı ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri Bakanlık yetkileri ile proje sahibi ve/veya temsilcilerinden oluşur. Komisyonun Kapsam belirleme toplantısından önce, halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere proje sahibi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde Bakanlık ile mutabakat sağlanarak belirlenen tarihte, halkın katılımı toplantısı düzenlenir. Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinden önce proje sahibi tarafından, halkı bilgilendirmek amacıyla anket, seminer vb. çalışmalar yapılabilir. Komisyon çalışmalarından önce halkın katılımı sağlanmış olur. Komisyon tarafından projeye ilişkin olarak hazırlanacak olan ÇED Raporunun formatı belirlenir. Halkın Katılımı Toplantısındaki görüş ve öneriler de dikkate alınarak özel format ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunu hazırlayacak çalışma grubu belirlenir. Halkın Katılımı, Bilgilenme, Kapsam Belirleme ve Özel Format verme işlemleri, 12 işgünü içerisinde tamamlanır.

Özel formata uygun olduğu tespit edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, proje sahibi tarafından yeterli sayıda çoğaltılarak Bakanlığa sunulur. Bakanlık, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunu incelemek ve değerlendirmek üzere yapılacak toplantının tarihini ve yerini belirten bir yazı ekinde raporu komisyon üyelerine gönderir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunu incelemek isteyenler, Bakanlık merkezinde veya İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Valiliğe bildirilen görüşler Bakanlığa iletilir. Bu görüşler komisyon tarafından dikkate alınır. İnceleme, değerlendirme sürecinin tamamlanmasından sonra bildirilen görüşler dikkate alınmaz.

Komisyon Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunu, ilk inceleme değerlendirme toplantısından sonraki on işgünü içinde inceler ve değerlendirir. Komisyonun değerlendirmeleri, üyeler tarafından imzalanmış bir tutanakla saptanır.

Nihai ÇED Raporu ile diğer belgelerin Bakanlığa sunulmasını takiben, inceleme Değerlendirme Komisyonu'nun Rapor hakkındaki kararını esas alarak, Bakanlık "ÇED Olumlu Karan" ya da "ÇED Olumsuz Karan" verir. 5 iş günü askıda ilan edilir ve 5 yıl içerisinde yatırıma başlanmalıdır."



ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED)
PROJE TANITIM DOSYASI HAZIRLAMA (PTD)
ÇEVRE DANIŞMANLIK
ENERJİ YATIRIMLARI
MADENCİLİK FAALİYETLERİ



ÇED Uzmanı Biyolog Yavuz Kiracı Telefon: 0507 718 18 06

Not: Her türlü teklif ve önerileriniz için 7 Gün 24 Saat Yavuz Bey'i arayabilirsiniz. En kısa zamanda teklif ve önerileriniz değerlendirilip size dönülecektir. Türkiye'nin her yerine çalışılmaktadır.
ÇED Raporu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
Çed, çed belgesi, çed belgesi hakkında bilgi, çed belgesi nasıl alınır, çed belgesi ne demektir, çed belgesi nedir


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Geçici Faaliyet Belgesi Veren Firmalar - Geçici Faaliyet Belgesi Veren Şirketler ÇED Raporu ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler 0 12-22-2013 02:45 PM
ÇED Gerekli - ÇED Gerekli Değildir - ÇED Gerekli Değildir Belgesi Nasıl Alınır - ÇED ÇED Raporu ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler 0 11-11-2013 05:55 PM
ÇED Gerekli Değildir Belgesi Nasıl Alınır - ÇED Gerekli Değildir Kararı Nasıl Alınır ÇED Raporu ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler 0 11-11-2013 05:53 PM
ÇED Olumlu Belgesi Nasıl Alınır ? - ÇED Olumlu Kararı Nasıl Alınır ? ÇED Raporu ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler 0 11-11-2013 05:51 PM
ÇED Olumlu Belgesi Nedir - ÇED Olumlu Kararı Nedir - ÇED Olumlu Belgesi - ÇED Olumlu ÇED Raporu ÇED Raporu Yönetmelikleri ve Genel Bilgiler 0 11-11-2013 05:49 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:28 AM .


Powered by vBulletin Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2